İkna

Jane Austeen benim en değer verdiğim yazarlardan biri, bunun birkaç nedeni var tabii. İlki yazarın kitaplarını yazdığı dönemde edebiyatın tamamen erkeklerin hakimiyeti altında olması bu yüzden ciddiye alınmamasına rağmen yazmayı bırakmaması, pes etmemesi. İkinci olarak da üç arkadaşın oluşturduğu AFE kitap kulübümüzün ilk yazarlarından biri olması. Çok şükür kitap kulübümüz aksasa da devam edecek. Eskiden aynı yazarın üç kitabını, her kitabı iki hafta gibi bir sürede bitirmek şartıyla dönüşümlü okuyup tartışırdık ve sonunda yorumlarımızı paylaşırdık. Çok keyifliydi. Hepimizin yoğunluklarından dolayı bundan sonra ayda bir kitap ve aynı kitap şeklinde ilerleyelim istedik, bakalım bu sistem nasıl olacak. Kitap okumayı seven herkese tavsiyemdir, kitap kulübü oluşturmaları.     




İkna o dönem aldığım ama çok üst üste okumayayım diyerek beklettiğim bir kitaptı. Bu ay evliliğimizin üçüncü yılını kutlayacağız ve ben her Mayıs ayında elime İkna'yı alıp okuyamadım. Yani bu üçüncü denememdi. Bu sefer çok kararlıydım, Mayıs ayında yeni kitaplara başlayacaktım fakat İkna'yı bitirmeden, asla! :)




Sanırım Nisan ayı boyunca elimde gezdi, zaten fotoğraflardan anlayacaksınız:) Diğer Jane Austeen romanları kadar beni etkilemese de, sonu tabii ki öngörülebilir olsa da, okurken yaptığı tespitlere, toplumsal gözlemlere hayran kalmaktan kendimi alamadım. Kadın erkek ilişkilerini, insanların şöhrete ve paraya düşkünlüğünü bunun davranışlarına nasıl yansıdığını çok güzel anlatıyor. Bazı yerlerde o kadar çok 'evet, bu'dedim ki, ne altını çizebildim ne de not alabildim; sayfanın kenarını kıvırıp tüm sayfa yazabildim sadece. 



Konudan da bahsedeyim; Anne daha önce tanıştığı ve sevdiği Yüzbaşı Wentworth ile ilişkisini ailesinin ve aile dostlarının kendisine yakıştırmamaları sebebiyle bitirilir, aslında bir neden de Anne'in ailesi gibi asil bir aileye mensup olmamasıdır, Anne bu konuda ailesi tarafından ikna edilir. Aradan yıllar geçer ve tekrar karşılaşmak zorunda kalırlar, Yüzbaşı Wentworth artık daha başarılı ve zengindir, asil bir ünvana sahip olmasa da eskisine oranla çok daha fazla saygın bir konuma gelmiştir. Anne'in geçmişte kalan bu ilişkiye dair hiç bir beklentisi yoktur ancak tekrar görmek onu heyecanlandırır, fakat Yüzbaşı Wentworth evlenmek için başka adaylarla görüşmektedir.

Biraz basit kitap arka yazılarına benzedi ama çok şey yazmamak için kendimi zor tuttum :) Mesela acaba Anne de Yüzbaşı'nın artan saygınlığından etkilenerek hareket edecek mi? Okuyun öğrenin:) Benden bu kadar. Şimdi Mayıs ayı kitaplarımı karıştırmaya gidiyorum. 


Yorumlar

  1. bendeki ikna kitabından çok daha güzel bir kapakmış bu. okumadığım tek jane austen kitabım kaldı onu da güzel bir kapakla ya da mümkünse ciltli almak peşindeyim ^.^

    YanıtlaSil
  2. Sen de olmasan bloğa uğrayan yok sanırım ^^ ben yıllar önce İngilizce olarak tüm eserlerini ciltli olarak görmüştüm! hala almadığıma pişmanım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar